Her er det bedste sted i USA at køre på motorcykel ifølge Thomas Hald

"Tennessee har simpelthen alt"

Du har måske fulgt hans til tider voldsomme arbejdsliv som dansk betjent i USA i Kanal 5-programmet ”Politijagt”. Men du kan møde ham som guide på vores MC-rejser i USA, for det er på en motorcykel, at Thomas Hald finder frihed og glæde. Og han elsker at få lov til at dele sin begejstring og vise USA’s fantastiske natur frem til danske gæster. Særligt ét sted i USA har en stor plads i hans hjerte.

Thomas på sin Harley

Han tager dertil minimum to gange om året. I foråret og i efteråret. Fordi han og familien har en timeshare, men mest fordi han holder af at se sæsonerne skifte farve. Og han er ikke i tvivl om, at hvis man skal køre på motorcykel i USA, så er dét her stedet at gøre det. 

Delstaten Tennessee i det sydøstlige USA er uden tvivl favorit-destination, når den tidligere politibetjent Thomas Hald skal ud at køre på en af sine to store maskiner, en Harley Davidson Electra Glide Ultra Limited CVO og en Street Glide Touring.

Ud over ikoniske byer som Nashville og Memphis; lækre toner som Blue Grass og Country og nogle af USA's største musiklegender, så er Tennessee, set fra en motorcyklists perspektiv, helt uforglemmelig!

”Tennessee har simpelthen bare alt! Det er bjerge, skove, udsigter og dejlige sving. Der er vandfald og der er huler, der er fantastiske solopgange og solnedgange. Alle de ting kan du se, når du er ude at køre. Jeg oplever ofte bjørne og bjørneunger, elge, kalkuner, dådyr og nogle gange en american eagle. Det er jo ting, man aldrig ville se i Danmark. Ufattelige ting, som jeg, selv nu som amerikaner, bare må sige wow til.” 

Derfor pakker Thomas også lynhurtigt sine maskiner i trailer, hver gang han får muligheden og kører de godt 1.000 km til deres timeshare i Tennessee fra West Chester i delstaten Philadelphia, hvor han bor sammen med sin kone Kathy og den gamle politihund, Fury. 

Den godt 12 timer lange køretur til Tennessee er næsten som en rejse mellem to verdener. Kulturen, maden, duftene, ja selv vejene er anderledes, når man kommer længere sydpå. Og Thomas elsker at tage det hele ind.  

Særligt én oplevelse har gjort et stort indtryk på ham, og bliver ved med at være noget, han ser frem til, når han skal på tur i Tennessee: 

”Den første gang jeg kørte på den berømte vej Tail of the Dragon. Det var mind blowing! Første gang jeg kørte der, blev jeg fuldstændig forelsket. Der er nemlig nogle meget skarpe sving og på den 16-17 km lange rute er der 318 kurver. Den er krævende og man skal ikke køre for stærkt. Man skal bare nyde naturen og tage alle de indtryk ind, som man får. Jeg er bare helt forelsket i det område!”  

Turen på Tail of the Dragon er også en af de absolutte højdepunkter på Sydstatsturene og én af de oplevelser, som gæsterne bliver ved med at snakke om.

Thomas Hald er i dag pensioneret fra politiet og har derfor god mulighed for at køre ture, men i mere end 20 år arbejdede han som politibetjent og hundefører i Upper Darby Police. Det er også i hans virke som politibetjent, at mange af os i Danmark har stiftet bekendtskab med Thomas. 

Elsker at vise USA frem

Gennem mange år var han med i det populære Kanal 5-program ”Politijagt” og ”Politijagt – USA”, hvor man som seer fulgte ham og hans amerikanske kollegaer i aktion gennem en lang række episoder.

Det har gjort Thomas til et navn på danske læber. Faktisk i en sådan grad, at det fx affødte en artikel i Ekstra Bladet, da han i 2020 i en alder af 56 år valgte at ”lægge politiskilt og bødeblok på hylden” og gå på pension efter 21 års tjeneste i politiet. 

Springet fra betjent til MC-guide kan måske virke stort, men ifølge Thomas er der en klar fællesnævner mellem livet som betjent og deltagelse i ”Politijagt” og jobbet som MC-guide.

”Jeg kan ret godt lide nye udfordringer og oplevelser, og så elsker jeg at vise frem. Både det jeg kan, og der hvor jeg er. Det var også derfor jeg var med i Politijagt. På samme måde, som jeg nyder at vise Danmark frem til mine amerikanske venner og familie, så nyder jeg også at vise USA frem."

Så da muligheden for at være MC-guide bød sig i 2019, var Thomas ikke sen til at hoppe på Sydstatsturene. Efter 30 år i USA er Thomas næsten lige så amerikansk, som han er dansk, og har derfor også en utrolig viden og et kendskab til USA, som gæsterne får rigtig god nytte af på rejserne:

”Specielt turene i Sydstaterne er uforglemmelige. De er utroligt sammensat, og vi ser enormt meget på vejen. Vi ser også seværdigheder, så det er ikke kun landeveje. Jeg kan fx godt lide historie, og vi kommer forbi steder som Boon Plantage, der indeholder en masse tragiske historier fra slaveriets tid, der er vigtige at være bevidste om. Derudover har jeg en lang liste over, hvad jeg synes folk skal opleve og vide om de forskellige byer og steder vi kommer.” 

Og så gør det selvfølgelig ikke noget, at det også giver ham mulighed for at hoppe på motorcyklen, for det er en af Thomas helt store passioner!

En køretur, der aldrig er stoppet

Thomas Hald med familien

Thomas tog motorcykelkørekort i Danmark som 18-årig og købte en Honda 550. Maskinerne er skiftet ud nogle gange siden da, men køreturen er aldrig stoppet siden. At køre på motorcykel er for ham en livsstil, og han kører hver dag, hvis vejret tillader det. 

For Thomas handler passionen for motorcykler ikke så meget om selv at gå at rode med maskinerne eller om at dyrke klub-fællesskabet, som, oplever han, primært handler om at køre et sted hen og feste. 

Det er ikke nok for Thomas. For ham handler passionen om ren køreglæde. Det skal være sjovt at køre. Alle kan jo køre ligeud af motorvej, men det er når man rammer de flotte landeveje med gode kurver og masser af sving, at det bliver rigtig fedt. For man oplever bare det hele på en anden måde på motorcykel.

”Det er frihed! Og man får vinden i håret og ansigtet. Man er tættere på. Jeg synes, at når jeg kører bil, så kigger jeg på trafikken foran, men på motorcykel tager jeg det hele ind. Man er lidt mere fri og man kan tage naturen og duftene, bjergluften og lydene ind på en anden måde. Det hele er på en anden måde nærværende.”

Men det handler også om gode minder sammen med familie og venner. Thomas kører ofte med sin kone Kathy bagpå og sammen med vennerne eller tager sine fem døtre og steddøtre med på en lille køretur hen at få en is eller en kop kaffe et sted. Det er familietid og nærvær, og det giver oplevelser, som man ikke får på andre måder.

At rejse som gruppe på MC USA-turene giver derfor også oplevelsen en ekstra dimension, og han synes det er fedt at se, at gæsterne på MC-turene i USA får dannet sig nogle gode venskaber, som også varer ved, når de kommer hjem.

Nyttigt med politi-baggrund som guide  

Selvom Thomas selvfølgelig ikke møder lige så alvorlige situationer som MC-guide, som han gjorde som betjent, så er fortiden i politiet og som paramediciner nyttigt at have med i bagagen. 

Ikke mindst fordi han jo som lokal og som betjent kender trafikreglerne i USA indgående, men også fordi han er godt rustet, hvis der skulle opstå skader eller uheld undervejs. 

Og så har han et indgående kendskab til hospitalsvæsnet, hvilket har været nyttigt nogle gange, når enkelte deltagere på turene har været nødsaget til at komme en tur på skadestuen med fx småskader på benene.

Kunne du tænke dig at opleve Tennessee, Tail of the Dragon og alle de spændende seværdigheder, Thomas taler om, så hold dig ikke tilbage fra at kontakte vores MC-rejsespecialister på telefon 70 11 60 11.

Om Thomas Hald

Thomas - MC-guide

Thomas er guide hos FDM travel. Jeg begyndte som MC guide hos FDM travel for nogle år siden, og jeg har nydt hver eneste tur med glade gæster, som jeg fortsat holder kontakten med. Jeg nyder også mine motorcykler, hvor en Electra Glide Ultra Limited CVO og en Street Glide indgår i samlingen. Der er fantastisk mange steder at besøge på MC i USA, og hvert år forsøger Kathy og jeg at tage på tur.
Jeg har boet i USA siden 1988, hvor jeg begyndte at arbejde som paramediciner i 1991. Ca. 8 år senere fik jeg mit drømmejob som politibetjent, et job som jeg fortsat er glad for hver eneste dag. Udover politiarbejdet arbejder jeg også som sygeplejerske på Mercy Fitzgerald Hospital Emergency Room.